Здравей Свят

Кодът на Програмата

Хайде веднага да скачаме в кода!
Първото нещо когато един програмист трябва да направи, когато започне да учи нов език, е да напише "Hello World" програмата.
Това е програма, която отпечатва на екрана съобщението "Здравей, Свят!" и след това тихо приключва работа.
Ето как се прави:

#include<iostream>
using namespace std;

int main()
{
    cout<<"Hello, World!"<<endl;
    return 0;
}

Ако не разбираш какво прави това в момента - Без Паника!
Отговорите идват, Нео.
Досега си живял в свят на заблуда, в който програмите магически работят от самосебе си, а да си програмист означава да лежиш по цял ден и да не правиш нищо докато компютърът смята вместо теб.
Добре дошъл в истинския свят.1

Компилиране на програмата

Ок, но тази програма е само някакъв текст! Как от текст става .exe файл?
Програмата трябва да се компилира. Това става с компилатор.
Ето как става това:
Пусни си Microsoft Visual Studio.
Кликни на следните менюта:
New -> Project -> C++ Console Project
Може в различните версии имената да не са точно такива, но аз вярвам в теб :) Важното е когато имаш избор да избереш конзолен проект, а не window проект. Скоро ще научим и това какво означава. Така. Напиши име за новия си проект (каквото и да е, например "HWorld"). Освен това, по някое време в последното меню ще има избор дали да създадеш празен проект, или не. Създай празен, иначе автоматично ще се напълни с глупости. След това:
New -> File -> C++ Source File
Алтернативно, там на екрана, където има три папки - "Source Files, Header Files, Resource Files" - сложи един файл в Source Files (кръсти го както си искаш, но нека да завършва на ".cpp"). Ако всичко е наред, не би трябвало да има други файлове в нито една от тези папки. Сложи в този .cpp файл кода, който видя горе.
Добре, вече се преборихме с вътрешната бюрокрация на Visual Studio. Сега вече започваме реално да компилираме. Някъде в менюто трябва да има подменю "Build". Там ще има команда "Compile", "Build Project" или нещо такова. Алтернативно, просто намери зелената стрелка.
Онази, която прилича на бутона "Play" от касетофона, на който като малък баба ти те е записала как бърбориш като бебе и после ти се е радвала на глупостите чак докато не си пораснал и не си станал нещастник, който не може сам да си компилира програмата. Ето, виждаш ли? Толкова се бавим, че и баба ти ти се смее.

Най-общо казано, има две неща, които трябва да се изпълнят и това са "Build"/"Compile" и след това "Run". Дотук с обясненията, би трябвало всичко вече да е станало. Ако не се е получило от първия път, експериментирай, сигурно нещо на твоята система е мааалко по-различно, отколкото на моята. Успех.

Когато пуснеш програмата си, тя трябва да отвори малко черно прозорче, в което да се изпише "Hello, World!". Ако си на правилната версия на MSVC, даже може и да не ти затвори програмата преди да си прочел какво пише.

Поздравления!

Вече си по-умен/умна от 95% от хората на планетата. Какво е усещането? Спокойно, още си доста тъп, има още какво да се учи.

Ако твоята първа програма на компилатора на Microsoft е тръгнала успешно, значи сега е време да направиш една много важна стъпка в твоята творческа кариера, както и в живота ти.

Затвори, Visual Studio завинаги, никога повече не поглеждай назад. Това нещо е некадърен софтуер, писан от хора, които те мразят и искат да страдаш завинаги.

Време е да се снабдиш със софтуер, който не се държи с теб все едно, че си престъпник. Не ти блокира компютъра, не те кара да си купиш компютър за пет хиляди лева само и само, за да можеш да го подкараш, никога няма да те осъди за каквото и да било.

Вземи си свободен софтуер. Знам, че ако четеш това има значителен шанс да си млад и зелен, затова няма да задълбавам в завоалираните завъртулки на това колко значимо нещо е Звободният Зофтуер - знай само, че не е хубаво да си зависим от корпоративни задници - от това аз ще те пазя, а ти засега можеш да ме наричаш… Замунда.
Това, което трябва да те интересува е цената. Свободният софтуер най-често е безплатен. MSVC струва осемстотин долара. 800 делено на 0 - свободният софтуер е безкрайно пъти по-евтин от алтернативата. И работи по-бързо. Много по-бързо. И по-качествено.
Защо тогава всички не използват свободен софтуер? Защото Майкрософт доскоро държаха железен монопол над кажи-речи всичко, което се пише за компютри. Повечето хора просто не знаеха, че може да има алтернатива. Всичко това обаче вече се променя, благодарение на невъзпятите герои от… Майкрософт. Тъй като техният най-нов продукт - Уиндоус Виста - се срива по-колосално и от американски сателит за събиране на климатични данни от Марс2, вече те не са чак толкова непоклатими. И вече има повече място за нови подходи и революционни идеи. Например безплатен, свободен софтуер.

А, освен това движението за свободен софтуер съществува от повече от 20 години. Много преди Уиндоус. И кажи-речи целият Интернет се крепи точно на него. Пропуснах ли да спомена?
Какво ли ти говоря… Ти си българин. Ако има едно нещо, което да обединява всички българи, то това е любовта ни към нещата, за които не трябва да плащаме. Заповядай.
Безплатен Компилатор
Безплатна среда за разработка (Изглежда почти като Visual Studio, ако това е успокоение :) )

А след това направо разкарай Уиндоус от системата си - това е вредно за теб, причинява холестерол, ставаш тъп… Въобще, кофти история.
Сложи си Линукс. Мацките си падат по линукс3.
Ubuntu
Debian
Redhat

Готов ли си? Браво, гордея се с теб.
Ако все пак си решил да продължиш още малко с MSVC, няма проблем - все още те обичам.
Е, техническите подробности ги махнахме от пътя. Сега продължаваме нататък - вече реално ще учим как се програмира.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 License