Препоръки за писане на статии

Тази страница е предназначена за всички, които искат да допълнят архива с информация на wiki-то.

Ако си написал нещо и искаш то да бъде публикувано или имаш лекции които са предоставени от техните автори за общо ползване, то можеш да ги качиш тук. Последното условие е, за да бъдат избегнати проблеми с авторското право, т.е. най-вероятно качването на цели учебници няма да бъде позволено.

Ако нямаш готови лекции, но все пак искаш да се включиш, пиши на moc.liamg|GB.vokniM.liahiM#moc.liamg|GB.vokniM.liahiM и ще ти изпратя лекции, върху които да работиш.

Създаване на страница

Самото качване на информация е най-добре да става на няколко стъпки:

Първо се качва цялата лекция на нова страница. Преминаването от един формат в друг до голяма част става автоматично, но някои неща ще трябва да се оправят допълнително.
Корекциите се състоят най-вече в поправянето на математическите формули. В лекциите, които имам, те са в най-различни формати, почти всички от които са нахвърляни набързо и се държат на бял конец. Знак за вектор, детерминанта, гръцки символи не се записват по нормалния начин в дадения редактор.

Указания за писане на формули

За щастие, тук има удобен и универсален формат за записване на формули. С [[math]] тага, взет назаем от езика LaTeX могат да бъдат създавани добре изглеждащи и четими формули (всъщност, почти всички учебници са написани точно с тази технология). Ето линк, където е описан основният синтаксис на формулите:
Страница в Wikipedia за LaTeX синтаксиса
Забележи, че тук тагът е [[math]], а не <math>.
Ето и линк към страницата, която описва синтаксиса на wikidot-а:
Страница за синтаксиса, който може да се използва в Wikidot
И още:
Wiki Markup

Програми

Когато в лекциите има включен Сорс-код, той трябва да бъде сложен в специални тагове, за да бъде по-лесно четим, да има оцветяване и т.н.

Картинки

Качвай картинките на самия сайт! Не е хубаво да се качват изображения от hit.bg, flickr или къде да е другаде, защото не е сигурно в кой красив момент тези сайтове ще изчезнат и картинките няма повече да ги има.


Някои неща не могат да се направят лесно с инструментите за формули в това wiki(например чертежи на вектори), в такива случаи трябва да се създаде специална графика. В някои от лекциите може просто да се копира вече готовата графика, но, отново, някои не са правени с идеята да бъдат слагани на друго място и ще трябва малко повече работа. За това препоръчвам софтуер от рода на MatLab, Mathematica, Euclides или, в абсолютно краен случай - MS Paint и нетрепереща ръка :)
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 License